Zdrowy Balans – to znacznie więcej niż magazyn o zdrowiu!

Pomysł na czasopismo zrodził się z serca, z duszy, z potrzeby dzielenia się. Zapragnęłam stworzyć miejsce w którym szczególnie mocno słyszany będzie wyważony głos rozsądnego podejścia do łączenia medycyny konwencjonalnej z komplementarną. Chciałam też oddać ten głos ekspertom, zarówno tym, którzy zajmują się medycyną na co dzień, jak i dietetykom, specjalistom żywienia, naturoterapeutom. Mocno wierzę w to, że najlepsze efekty osiąga się poprzez złoty środek, a nie przyjmowanie postaw skrajnych. Wiem, że takie podejście docenią także czytelnicy.

Jak w zdrowiu – nie ma dróg na skróty

Dzisiejszy czytelnik, pacjent ma często dużą wiedzę i wysokie wymagania. Oczekuje merytorycznej, solidnej dawki praktycznej wiedzy, którą będzie mógł wykorzystać na co dzień. Magazyn dystrybuowany jest do miejsc, gdzie dociera bezpośrednio do odbiorcy zainteresowanego tematem: do sklepów medyczno-zielarskich, zielarni, sklepów ze zdrową żywnością, gabinetów terapii naturalnych. Czasopismo będzie obecne również na wydarzeniach branżowych. Dzięki takim kanałom dystrybucji mam pewność, że trafia on do rąk tych, którzy najbardziej skorzystają z zawartej w magazynie wiedzy.

Holistyczne ujęcie i zróżnicowana tematyka

Tworząc magazyn o zdrowiu wiedziałam, że nie może on ograniczać się wyłącznie do tematów związanych z odżywianiem. Dieta jest tylko jednym z kilku filarów zdrowia. Dlatego w magazynie znajdują się także działy związane odżywianiem, suplementacją, ziołolecznictwem, Medycyną Chińską, efektywnym wypoczynkiem i aktywnością ruchową. Zdrowy Balans ma wskazywać drogę do równowagi między wieloma aspektami życia codziennego. Niech będzie on także Twoim przewodnikiem.

Anna Kostrzewa
Redaktorka naczelna

specjaliści

Paulina Cygańska

Po wielu różnych przejściach w życiu skierowała kroki w stronę medycyny naturalnej i ziołolecznictwa, dużo pisze na te tematy oraz prowadzi wykłady i warsztaty m. in. z ajurwedy, a w firmie Palce lizać (polski producent masła sklarowanego ghee) odpowiada za marketing i kreatywność, uwielbia podróże, mocną jogę i ciemnopaloną kawę, paulina@palcelizac.co

Joanna Dronka-Skrzypczak

Copywriterka, właścicielka portalu, autorka książek: „Dieta w chorobach autoimmunologicznych”, „Dieta w chorobach autoimmunologicznych – przepisy” oraz „Jak wychować zdrowe dziecko”. Autorka licznych publikacji i artykułów na temat zdrowia. Artykuły tworzy na podstawie współpracy ze specjalistami: dietetykami, lekarzami, specjalistami d.s. mikrobioty. Wiedzę zdobywała na licznych kursach i szkoleniach związanych z tematyką zdrowia.

Marta Tomaszewska

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, uczestniczka wielu szkoleń z zakresu dietetyki. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami borykającymi się z nadwagą, otyłością oraz chorobami metabolicznymi, a także w pracy z kobietami ciężarnymi i karmiącymi piersią. Na co dzień prowadzi gabinet dietetyczny w Kaźmierzu oraz organizuje zajęcia edukacyjne z zakresu zdrowego odżywania dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.

urszula kamińska

Absolwentka studiów magisterskich fizjoterapii ze specjalnością fizjoterapia w sporcie na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Terapeutka strukturalnej pracy z ciałem w koncepcji Anatomy Trains. Medyczna trenerka personalna i nauczycielka jogi. Na co dzień przyjmuje w gabinecie fizjoterapii i prowadzi zajęcia ruchowe w poznańskiej szkole jogi – Klubie Joga i Fizjoterapia Poznań.

Michalina Marciniak

Dyplomowana akupunkturzystka, dietetyczka, zajmuje się akupunkturą i medycyną chińską w gabinecie w Pile i Złotowie. Prowadzi zajęcia z akupunktury i dietetyki według medycyny chińskiej w Szkole Akupunktury Tradycyjnej w Bydgoszczy. Jest członkinią i pełni funkcję skarbniczki w Polskim Stowarzyszeniu Akupunkturzystów Zawodowych.

Justyna Piechocka

Dyrektorka merytoryczna i główna dietetyczka LIVING FOOD SP. Z O. O., Doktorantka Poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, dietetyczka z dużym doświadczeniem w pracy z pacjentami, autorka licznych artykułów naukowych i popularnonaukowych.

Marzena Bueschke

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Autorka licznych publikacji naukowych i popularno-naukowych oraz wystąpień konferencyjnych w dziedzinie nauk o żywności i żywieniu. Dietetyczka w firmie Living Food Sp. z o.o.. Obecne zainteresowania koncentrują się na zagadnieniach związanych z profilaktyką zdrowotną i probiotykoterapią oraz żywieniem w sporcie.

Jędrzej Soporowski

Dietetyk, Specjalista profilaktyki probiotycznej i probiotykoterapii. Autor receptur napojów serii JOY DAY i produktów zawierających żywe szczepy bakterii probiotycznych. Jest promotorem ekologii życia oraz wpływu pozytywnych czynników zewnętrznych i wewnętrznych na witalność i zdrowie człowieka.

Agnieszka Pawłowska

Psycholożka, trenerka uważności
nauczycielka MBSR i MBB
www.zyjuwazniej.pl

Daria Zwinczewska
Studentka VI roku kierunku lekarskiego oraz absolwentka filolozofii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Medycyną chińską oraz naturalnymi metodami leczenia zajmuje się od 8 lat. Ukończyła 2-letnią szkołę akupunktury Compleo w Katowicach. W 2012 odbywała staż na oddziale akupunktury w Chinach. Uczestniczyła w licznych szkoleniach i kursach z następujących zagadnień: hirudoterapia, aurikuloterapia, masaż brzucha metodą Ogułowa, akupunktura 5 elementów, metoda dr Tana, metoda dr Yamamoto, dietetyka chińska.
Maciej Hałasa

Absolwent Wydziału Lekarskiego PAM w Szczecinie. Studia podyplomowe w zakresie immunologii odbywał na University of Alberta w Edmonton, Kanada. Obecnie pracuje w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka PUM, a główne pole jego zainteresowań to funkcja układu immunologicznego jelit.

dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórczyni portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczona wykładowczyni akademicka i osoba szkoląca. Autorka licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej.

Agnieszka Łyko

Dyplomowana dietetyczka, specjalistka ds. żywienia. Właścicielka Poradni dietetycznej Agnieszka Łyko. Specjalizuje się w szeroko pojętej dietetyce. Pomaga skutecznie odzyskać zdrowie, dobre samopoczucie i zgrabną sylwetkę. Jako dydaktyczka krzewi edukację z dziedziny zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych sposobów zapobiegania chorobom, a także wspomagania ich leczenia przez właściwą dietę. Ekspertka w licznych wywiadach telewizyjnych, konferencjach dietetycznych, innych wystąpieniach publicznych związanych z tematyką odżywiania,
a także w prasie i czasopismach specjalistycznych.

DR Dorota Małgorzata Wydro

Lekarz medycyny, specjalista patomorfolog.

Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Medycyny Estetycznej i Anti-Aging Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. Redaktor naczelna i wydawca czasopisma Academy of Aestehtic and Anti-Aging Medicine. Członek honorowy Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Autorka kilkuset artykułów popularno-naukowych, książki „Anti-aging na talerzu” oraz licznych wystąpień na krajowych
i zagranicznych kongresach medycznych. Główne zainteresowania – medycyna przeciwstarzeniowa, dietetyka i żywienie, medycyna estetyczna.

Ania Bober

Fitoterapeutka, specjalistka dietetyki. Roślinami leczniczymi zawodowo zajmuje się od 2012 roku.
Fitoterapii uczyła się między innymi od dra Henryka Różańskiego oraz Jeremiego Rossa. Należy do sekcji fitoterapii Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. Prowadzi Alchemilium: Ziołowo-Dietetyczne Laboratorium Zdrowia. Strona internetowa: www.alchemilium.pl.

Hanna Olejniczak

Pediatra, homeopata. leczy alergie pokarmowe, choroby jelit, autyzm. Prowadzi Poradnię Modelarnia Zdrowia w Poznaniu (www.modelarniazdrowia.pl). Pasjonuje się zdrowym stylem życia i kuchnią 5 przemian.

Bartosz Żbik

Fizjoterapeuta, terapeuta manualny, trener personalny, absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu.