Dlaczego warto jeść lody? - zobacz 10 najlepszych powodów

Dlaczego warto jeść lody? – zobacz 10 najlepszych powodów

Lody – chyba nie ma osoby, która nie zna ich smaku. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Większość jednak traktuje je jako deser, na który można sobie od czasu do czasu pozwolić. Natomiast jedzenie lodów ma wiele korzyści i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W jak dużym stopniu? Poniżej przedstawiamy 10 najlepszych powodów, dzięki którym jedzenie lodów nabierze całkiem nowego znaczenia. Jakie zalety przemawiają na korzyść lodów? Oto i one:

1. Poprawiają samopoczucie

Jedzenie lodów wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, poprawiając nasz humor. Dzieje się tak dzięki dużej zawartości magnezu- zwłaszcza w lodach czekoladowych, który reguluje pracę układu nerwowego. Lody uważane są więc za jedne z najpopularniejszych dań poprawiających samopoczucie, czyli tzw. comfort food dlatego, iż kojarzą się nam przede wszystkim z dzieciństwem, przywołując miłe wspomnienia i odczucia.

2. Nie tuczą

Wbrew powszechnym opiniom, lody – w porównaniu z innymi, pysznymi deserami i przysmakami – wcale nie są takie kaloryczne. Porównując je do tabliczki mlecznej czekolady, ma ona trzy razy większą liczbę kalorii, niż porcja lodów. Jeśli natomiast zdecydujemy się na lody owocowe bądź sorbet, które są najkorzystniejsze dla naszego bilansu energetycznego,  dostarczymy naszemu organizmowi jedynie 100-130 kcal na 100 g pysznych lodów.

3. Pomagają w spalaniu tłuszczu

Umiejętne spożywanie lodów pomaga także w spalaniu tłuszczu. Oczywiście nie mówimy tutaj o sytuacji, w której lody mogą zastąpić nam fizyczny trening, natomiast w trakcie ich jedzenia, zanim trafią do żołądka, muszą zostać ogrzane. Proces ten zmusza ciało do pracy i zużycia energii – jest to ok. 60 kcal. Jeśli więc wybierzemy sorbet lub lody jogurtowe i będziemy je spożywać bardzo powoli, to podczas ich konsumpcji zużyjemy więcej energii, niż dostarczymy jej wraz z produktem.

4. Regulują ciśnienie krwi

Lody skutecznie obniżają ciśnienie, uspokajają pracę serca, regulują oddech. Amerykańscy naukowcy dowodzą, iż spożywanie lodów w postaci niskotłuszczowego nabiału oraz dużej porcji warzyw i owoców przynosi zbliżone korzyści w walce z wysokim ciśnieniem, jak przy lekach podawanych w tym celu. Ponadto na korzyść przemawia ich niska temperatura, wymuszająca wolne ich spożywanie.

5. Są lekkostrawne

Lody nie obciążają żołądka a nasz organizm bardzo szybko je trawi. Przez co nie zalegają w przewodzie pokarmowym. Taki przysmak bez problemu mogą spożywać więc osoby borykające się z problemami żołądkowymi, takimi jak chociażby wrzody czy niesprawność.

6. Mają bogaty skład

Jak poinformował nas producent lodów – Bracia Koral – „Lody zawierają duże ilości białka, wapnia i magnezu, które są istotne dla naszych kości oraz pracy układu nerwowego. Dostarczają także witamin z grupy B, natomiast w sorbetach znajduje się potas i witamina C oraz naturalne przeciwutleniacze o działaniu antyoksydacyjnym.”
Lody mogą więc śmiało zastąpić nam jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, zalecanych do dziennego spożycia.

7. Wpływają pozytywnie na sen

Lody stymulują wydzielanie się nie tylko serotoniny, a więc hormonu szczęścia, ale także melatoniny- wpływającej pozytywnie na relaks, wyciszenie i sen. Dzięki temu mamy doskonałe wytłumaczenie ochoty na lody tuż przed snem- to naturalna potrzeba organizmu, na którą śmiało możemy odpowiedzieć niewielką porcją lodów.

8. Zwiększają odporność

Jedzenie lodów hartuje nasz organizm. Dzięki dużej różnicy temperatur pomiędzy temperaturą otoczenia, naszego organizmu a temperaturą spożywanych lodów, organizm przyzwyczaja się do gwałtownych zmian temperatur, dzięki czemu ich regularne, powolne spożywanie sprawia, iż z czasem zaczniemy mniej chorować- zwłaszcza w okresie jesienno –zimowym. Gdy zaś zacznie boleć nas gardło, lody będą doskonałym środkiem znieczulającym oraz zmniejszającym obrzęk- także po niektórych zabiegach laryngologicznych.

9. Wspomagają koncentrację

Lody stymulują nasz mózg do lepszej pracy. Japoński naukowiec Yoshihiko Koga udowodnił, iż poranne spożycie lodów znacznie poprawia koncentrację, dzięki czemu możliwe jest osiąganie lepszych wyników w pracy i nauce.

10. Niwelują dolegliwości „dnia następnego”

Zarówno skład lodów, jak i ich temperatura sprzyja leczeniu tzw. kaca. Jeśli więc męczy nas ból głowy, spożycie lodów może przynieść znaczną ulgę i sprawi, że szybciej dojdziemy do siebie.

Jest jeszcze jeden istotny powód, o którym powinniśmy wspomnieć już na samym początku – lody są po prostu pyszne. Poza tym dają ogromny wybór możliwości smakowych, dzięki czemu każdy można znaleźć te, które są najbliższe jego gustom. Nie możemy w tym wszystkim zapominać o jakości lodów – by były w pełni smaczne i zdrowe, musimy wybierać lody o dobrej zawartości, dzięki czemu ich spożywanie będzie nie tylko przyjemnością, ale także dużą korzyścią dla naszego organizmu.